вівторок, 10 травня 2016 р.

Біографія Джима Керрі


Джим Керрі (англ. Jim Carrey; 17 січня 1962, Ньюмаркет, провінція Онтаріо, Канада) - американо-канадський кіноактор, сценарист, продюсер, який знявся в комедіях ( «Маска», «Ейс Вентура: Розшук домашніх тварин», «Ейс Вентура: Коли кличе природа», «Тупий і ще тупіший », «Брехун, брехун », «Грінч - викрадач Різдва », «Я, знову я та Ірен », «Брюс Всемогутній », «Завжди говори «Так»»), трагедіях і трилерах ( «Шоу Трумена», «Людина на місяці», «Вічне сяйво чистого розуму», «Число 23», «Я люблю тебе, Філліп Морріс»). Один з найбільш високооплачуваних коміків США. Перша головна роль - Марк Кендалл. Першу серйозну нагороду отримав у 1999 році за роль у фільмі «Шоу Трумена». Отримав 2 Золотих глобуса. Володар 10 різних премій MTV Movie Awards. Був двічі одружений, має доньку.


<h3>Дитинство</h3>
Джеймс Юджин Керрі народився 17 січня 1962 року в місті Ньюмаркет, Канада. Він ріс в католицькій родині. Крім Джима було ще троє дітей (Джим був молодшим із них). Сім'я жила бідно. Батько, будучи саксофоністом-самоучкою, змінив професію і став бухгалтером. Родині доводилося постійно змінювати місце проживання, діти нерідко підробляли, однак, коли батько втратив роботу, їй довелося змінити свій будинок на автофургон. Джим працював по 8 годин на день у супермаркеті, щоб допомагати годувати сім'ю. Як згадує сам актор: <i>«Я приходив до школи і засинав на уроках. Я не хотів дружити з однокласниками тому, що мені їх проблеми здавалися дрібними і дріб'язковими»</i>.
Мати Джима була співачкою. Джим додавав вдома, і в школі багато клопоту. Його улюбленим заняттям в той час було корчити пики, він годинами стояв перед дзеркалом, відточуючи свою майстерність. Джим весь час проводив у себе вдома, намагаючись зобразити якогось співака або актора. Джим часто веселився і на уроках, тому його вчителька після уроків давала особисто йому час побавитися.
<h3>Освіта і робота</h3>
Джима віддали вчитися до Школи Благословенної Трійці, проте її він кинув після 9-го класу - у нього не було більше сил поєднувати навчання та роботу на фабриці «Титанові колеса» в передмісті Торонто (сім'я переїхала туди з-за фінансових проблем). Старший Керрі влаштувався на цю фабрику охоронцем, так як роботу бухгалтера на той час він вже втратив, і, за умовами контракту, там же довелося працювати всій його родині. Керрі, коли втратив цю роботу, вважав, що це тільки на краще. Адже його життєвим принципом було наступне: <i>«Краще займатися тим, що подобається, за копійки, ніж бути мільйонером і займатися тим, що ненавидиш»</i>. Після втрати робочого місця Джим зміг повернутися до заняття, яке обожнював - веселити глядачів.
<h3>Перші ролі</h3>
У 11 років Керрі послав 80 пародій на шоу Керол Барнет. У 15 років Джим вперше потрапив у комедійний клуб. Персі Керрі, його батько, знаючи про схильність сина до пародії, сам привів його в містечко Юк-Юк, де виступали початківці коміки. Номер, з яким Джим вийшов на сцену, вони придумали разом з батьком. Персі коштувало величезних зусиль вблагати власника закладу дати Джиму шанс. Але дебют Джима виявився провальним: публіка освистала його і закидала тухлими яйцями. Для п'ятнадцятирічного юнака це було сильним потрясінням.
Два роки пішло на те, щоб Джим Керрі знову повірив у себе і відрепетирували нову програму; весь цей час єдиними слухачами Джима була його сім'я, а кращим цензором - дзеркало. Його другий виступ мав успіх. Джим викладався повністю, щоб всіх розсмішити. Але своєю головною метою він вважав прорив на великий екран. Він почав брати уроки акторської майстерності. Незабаром його помітили і стали запрошувати на другорядні ролі в телесеріали і кінокартини. Коли він почав отримувати перші гонорари, то вирішив, що стане багатим і відомим у всьому світі. Після першого вдалого виступу за межами Канади, де Керрі вже встиг здобути шанувальників, юнак зрозумів, що йому пора перебратися до Голлівуду. Там він став виступати в клубі «Комедійний магазин». Саме там Керрі помітив знаменитий комік Родні Данджерфілд, який взяв Джима з собою на гастролі, де тому було треба розігрівати публіку перед виступами основної зірки.
На телеканалі Fox в передачі In Living Color Джим Керрі грав мазохіста інспектора з безпеки Білла Бернса і жінку-бодібілдера Віру де Мило - там він і привернув до себе увагу Голлівуду.
У свої 22 роки він збирав повні зали своїм «гумовим» обличчям. Він мріяв, що коли-небудь люди почнуть впізнавати його на вулиці. Він скоряв публіку одним своїм словом або жестом. Осінню 1984 року Джим Керрі удостоївся звання найкращого молодого американського пародиста на думку журналу "People". У цьому ж році отримав роль у комедійному серіалі «Качина фабрика». У ній Керрі грав тихого невдаху. Але заробити серйозні гроші на подібному проекті було неможливо. Джим чудово усвідомлював це, але зважився перевезти своїх родичів у Лос-Анджелес. Проект «Качина фабрика» закрили через 13 тижнів.
<h3>Початок кар'єри</h3>
Втративши роботу, Джим, не маючи достатньо коштів, щоб прогодувати батьків і платити за житло, був змушений відправити їх назад до Канади. Він сидів удома без роботи, лише зрідка виступаючи. Але коли Керрі отримав звістку, в якому повідомлялося, що Кетлін (його мати) важко хвора і їй потрібні дорогі ліки, вирішив діяти. Джим більше не виступав по клубах - тепер весь свій час він присвячував кастингу і прослуховуванням. У 1985 році удача посміхнулася йому: Керрі був запрошений на роль в комедії «Одного разу вкушений». Початківець актор сподобався глядачам. Керрі познайомився з Меліссой Уомер, яка працювала офіціанткою в клубі «Комедійний магазин», де Керрі колись виступав. Він одружився на ній у березні 1987 року. Через кілька місяців Мелісса народила дочку. Дівчинку, яка з'явилася на світ у переддень Різдва, назвали Джейн. Джим знімався в кіно, пробувався в якості ведучого на телешоу, розіслав багато касет зі своїми роботами по кіностудіям.
У 1991 році Керрі нарешті переконав продюсерів довірити йому власне шоу і з'явився на екранах з «неприродным актом Джима Керрі». Незадовго до цього, у листопаді, померла, не дочекавшись тріумфу сина, його мати: Кетлін померла, коли в неї раптово відмовила нирка.
Роботи було багато, хоча в той час Джим в основному займався проектом малобюджетної комедії про детектива з розшуку домашніх тварин.
<h3>Ейс Вентура</h3>
Сценарій фільму «Ейс Вентура: Розшук домашніх тварин» ніхто не хотів спонсорувати, а найвідоміші коміки Америки від участі в картині відмовилися. Джим вирішив власноруч взятися за справу. Він вперше став сценаристом. Джим створив образ Ейса Вентури таким, яким вважав за потрібне. Керрі сам придумав особливу зачіску свого героя і безліч кумедних реплік і сцен. Комедію чекав великий успіх: вона зібрала за три тижні прокату 38 мільйонів доларів. Однак критики сприйняли її досить прохолодно. Незважаючи на це, історія про зухвалого детектива, що шукає домашніх тварин, стала популярною. Через рік вийшла друга частина, де Ейс продовжив свою роботу пошуком кажана Шікака. Вентура увійшов до сотні безсмертних персонажів фільмів.
<h3>Успіх</h3>
За успіхом «Ейса» послідувала фантастична «Маска», де Керрі продемонстрував світу вміння «працювати обличчям», оцінка критиків була позитивна, і картина «Тупий і ще тупіший», за яку акторові запропонували 7 мільйонів доларів США. Оцінка цього фільму була прохолодніше.
Керрі продовжував зніматися в комедіях. Він знявся у фільмі Бетмен назавжди, не всі критики оцінили фільм. У 1995 році Керрі знявся в сіквелі Ейса Вентура - Ейс Вентура: Коли кличе природа, але реакція з боку критиків була не краще, ніж їх відношення до першої частини. Його наступною роботою стала комедія «Кабельник», яка зібрала 47 млн доларів. Саме за цю роль він перший з коміків отримав 20 мільйонів доларів. Тут Джим з'являється в ролі чергового невдахи, але в цьому невдасі присутнія трагедія життя. Комедія «Брехун, брехун» також була успішна (у прокаті 45 млн доларів), він був вперше номінований на Золотий Глобус. Кінокартину чекав успіх і серед кінокритиків. Незабаром Джим вирішується знятися в трагедії «Шоу Трумена» Пітера Уіра.
Ця роль принесла Джиму Керрі перший «Золотий глобус», присуджений в номінації «Кращий драматичний актор». Керрі назвав сценарій «Шоу Трумена» одним з найцікавіших у своїй кар'єрі, лише недавно поставив на одну планку з ним «Вічне сяйво чистого розуму». А вже наступного року він знову отримав «Золотий глобус» за роботу у фільмі Мілоша Формана «Людина на Місяці». Джим народився в той же день, що і Енді Кауфман - комік, якого він зіграв. Це був перший фільм з Керрі в головній ролі, який не окупив свій бюджет у прокаті. «Золотий глобус» Керрі вручили у номінації «Краща роль в комедії».
У 2000 році Джим Керрі зіграв у фільмі «Грінч - викрадач Різдва». І знову і його, і кінокартину чекав успіх. «Грінч» став найбільш касовим фільмом Керрі в американському прокаті, отримав «Оскара» за грим і був номінований за роботу художника і костюми. Керрі знову отримав приз MTV Movie Awards.
Але Джім не відмовився від комедій: «Я, знову я та Ірен», «Брюс Всемогутній», «Лемоні Снікет: 33 нещастя», «Аферисти: Дік і Джейн розважаються» стали його черговими комедійними роботами. «Завжди говори «Так»- комедія з участю Кері, що вийшла в 2008 році. «Різдвяний гімн» - нова комедія з Керрі, яка вийде у світ в 2009 році. Крім комедій, Джим продовжив грати в драмах. Фільм «Я люблю тебе, Філліп Морріс», де Керрі зіграв гомосексуаліста, що потрапив у в'язницю через зухвалі афери і закохався в сусіда по камері (Еван МакГрегор), був прийнятий критиками неоднозначно. Його вважали «занадто гомосексуальним», а кінопрокатники відмовилися брати цей фільм. Цю роль по праву можна вважати його найскандальнішою, тому що Керрі не зрозуміли навіть його прихильники.
Незважаючи на успіхи картин, в яких він знімався, у зйомках їх продовження брати участь він спочатку не збирався. Тому їх продовження ( «Син Маски», «Тупий і ще тупіше тупого: Коли Гаррі зустрів Ллойда», «Еван Всемогутній», «Ейс Вентура-молодший: Розшук домашніх тварин») пройшли без його участі. Винятком став лише сіквел фільму про Ейса Вентура.
У 2008 році Керрі спробував себе в озвучуванні мультфільмів. «Хортон» став його першою роботою на цьому терені.
<h3>Проекти</h3>
У 2007 році неодноразово згадувалося, що Джим Керрі збирається знятися в комедії "Me Time" компанії 20th Century Fox, де він повинен зіграти письменника, який був змушений стати домохазяїном. Також у 2008 році стало відомо, що він зніметься в комедії «П'єр П'єр» режисера Джейсона Рейтмана, де Керрі грає роль нігіліста з Франції, що перевозить картини з Парижа до Лондона. У лютому 2009 року стало відомо, що Джим зніметься в мюзиклі «Кляті янкі» в ролі диявола, який купив душу головного героя Джо Харді (Джейк Джілленхол). У цьому ж році компанія MGM почала збирати акторів на ролі в новій комедії режисерів Братів Фарреллі «Три виродка». Ця комедія про трьох коміков початку XX століття: Ларрі, Керлі і Мо. Джиму була запропонована роль товстуна Керлі Ховарда. Для того, щоб зіграти цю роль, йому довелося б набрати 20 кг. Також у комедії повинні знятися Шон Пенн та Бенісіо Дель Торо. Проте після заяв Пенна про відхід з кінематогрофа на рік, початок зйомки встав під питанням. Але у серпні 2009 року слідом за Пенном проект покинув і Керрі.
<h3>Особисте життя</h3>
Батьками Джеймса Юджина Керрі є Персі Керрі (батько) (помер у 1994) і Катерина Керрі (мати) (померла в 1991). У нього є старші сестри Пет, Ріта і брат Джон.
Був двічі одружений. Перша дружина - Мелісса Уомер (1987-1995). Від цього шлюбу у Керрі є дочка Джейн (нар. 1987). Друга дружина - Лорен Холлі (1996-1997). Влітку 2009 року стало відомо, що Джим стане дідом - його дочка Джейн готується стати матір'ю.
Шлюб Джима і Мелісси Уомер розпадався, так як постійні скандали і сварки з нею підштовхнули Джима до розлучення. У 1995 році він розлучився. Шлюб з другою дружиною Керрі - акторкою Лорен Холлі, партнеркою Джима по фільму «Тупий і ще тупіший», тривав 10 місяців.
Керрі зустрічався з Рене Зеллвегер, своїм особистим лікарем Тіффані Сільвер і моделлю журналу Playboy Анін Бінг.
<i>«Я не вірю в ці казки про вічну любов. Десять років з однією і тією ж людиною - більш ніж достатньо. За десять років ти можеш подарувати дуже багато любові»</i>.
На даний момент зустрічається з фотомоделлю Дженні Маккарті. У 2008 році Дженні і Джим на програмі «Шоу Елен Деженерс» заявили, що не будуть узаконювати свої відносини, пояснивши це тим, що їм не потрібен «листок паперу».
Його улюблений колір - зелений. Улюблена група - Cannibal Corpse. Джим домігся включення їх запису в саундтрек фільму «Ейс Вентура: розшук домашніх звірів».
У Керрі сколоти два верхніх передніх зуба. Але для зйомок у фільмі «Тупий і ще тупіший» він зняв фіксатор. Джим - вегетаріанець.
У 2006 році Джим розірвав контракт з агентством UTA, з яким співпрацював понад 15 років. Експерти кажуть, що розрив пішов через припинення зйомок фільмів «Used Guys» і «Ripley's Believe It or Not!».
У 2007 році Джим зняв відео-звернення, де виступив на захист володарки Нобелівської премії світу Аун Сан Су Чжи та інших жертв репресій в Бірмі.
У 2009 році серед кінематографістів провели опитування на тему: «Хто найцінніший комедіант?». За результатами опитування Джим зайняв тільки четверте місце.
<h3>Депресії</h3>
Керрі страждав депресіями, довгий час лікувався, приймав антидепресанти. Антидепресанти лише на час покращували його стан. Врешті-решт він вирішив, що треба позбавлятися від стресів іншими шляхами. Він вважає, що боротися з депресією допоможуть вітаміни, заняття спортом і робота.
Також Джим збирається написати книгу про те, як боротися з депресією. З читачем він буде ділитися своїм досвідом.
<h3>Розіграш</h3>
У 2006 році, під час поїздки до Ізраїлю, стався кумедний випадок. Намагаючись позбутися від настирливих кореспондентів, Джим, що зупинився у місті Таба, переїхав до Єрусалиму. У самому місті Таба жив чоловік, зовні схожий на самого Керрі. Почувши про Гарфонеле (так звали двійника), він запропонував йому на час стати «Джимом Керрі» - жити у розкішному готелі, їсти дорогі страви й уникати репортерів. Підміни ніхто не помітив, і цей розиграш вдався.
Були й інші цікаві випадки. У 1982 році на своє двадцятиріччя Джим вийшов на сцену голим, прикриваючись лише носком. У 2008 році папараці зняли Керрі зі своєю подружкою Дженні Маккарті що гуляють на пляжі, коли він був одягнений в її купальник.
Сім'я Джима Керрі
Батько
Персі Керрі – помер від раку легенів і ускладнень від хвороби Альцгеймера в 1994
Мати
Кетлін Керрі – померла від ниркової недостатності в 1991
Сестра
Рита Керрі – старший
Сестра
Патриція Керрі Форне – старша; одружена з Аль Форне
Брат
Джон Керрі – старший
Дочка
Джейн Керрі – народилася 6 вересня 1987; мати - Мелісса Уомер
Дружина
Лорен Холлі – стали зустрічатися під час зйомок "Dumb and Dumber" (1994); незабаром розлучилися в 1996; помирилися і одружилися 23 вересня 1996; вона подала на розлучення в липні 1997; розлучилися в 1997
Дружина
Мелісса Уомер – були одружені в 1987-1995; мати Джейн Керрі
Відносини Джима Керрі
Дженні МакКарті:
почали зустрічатися в грудні 2005
Рене Зельвегер:
почали зустрічатися під час зйомок "Me, Myself and Irene" (2000); розлучилися восени 2000 після 18 місяців відносин
Карла Алапонте:
за повідомленнями джерел вони зустрічалися з 2004; більше не разом
Бетіна Холт:
зустрічалися з 2003; більше не разом

джерело http://www.kinofilms.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар